Sportmassages

SNELLER REVALIDEREN DANKZIJ MASSAGE


Herstellen van een letsel kan een langslepend proces zijn. De lichamelijke beperkingen, ongemakken en pijnen kunnen bij de persoon in kwestie de nodige frustraties opwekken. Het revalidatieproces kan dragelijker worden met behulp van massage. Maar dat niet alleen, massage kan er ook voor zorgen dat de patiënt sneller revalideert. Leer hier hoe massage het revalidatieproces positief kan beïnvloeden.


Revalideren met behulp van sportmassage

Meestal is de beste massagevorm voor het revalideren na een letsel door een sportblessure of overbelasting is sportmassage. Een sportmassage werkt in tegenstelling tot een ontspannende massage dieper in op de weefsels en spieren. Wel worden er over het algemeen dezelfde massagetechnieken gebruikt. De technieken worden bij een sportmassage echter met meer druk uitgevoerd om de spieren zo optimaal mogelijk te activeren. Er wordt onder andere gebruikgemaakt van technieken als diepe effleurages. Dit zijn diepe strijkingen over de pijnlijke spieren in de richting van het hart, om zo de doorbloeding te optimaliseren. Er kunnen ook petrissages worden uitgevoerd, meestal in combinatie met effleurages. Petrissages zijn knedingen om de verkrampte spieren los te maken. Verder kan er ook op verschillende punten op de spieren met korte tussenpozen langduriger druk worden uitgeoefend, waardoor de spieren daarna beter kunnen ontspannen.


Fysiek genezingsproces versnellen

Massage draagt er op allerlei manieren aan bij dat het fysieke genezingsproces wordt bevorderd. Door de diep inwerkende massage wordt de bloedcirculatie gestimuleerd waardoor pijnlijke spieren en weefsels beter doorbloed raken. Het positieve gevolg hiervan is dat de afvalstoffen, bijvoorbeeld melkzuur in de spieren, beter worden afgevoerd. Een betere doorbloeding zorgt er ook voor dat spieren en weefsels beter worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen waardoor het herstelproces wordt geoptimaliseerd. Massage bevordert ook de afvoer van lymfevocht waardoor zwellingen afnemen. De beweeglijkheid van de spieren en gewrichten neemt hierdoor toe.


Pijn- en stressreductie

Doordat massage het fysieke genezingsproces versnelt voelen de spieren en gewrichten al gauw soepeler aan en pijnklachten nemen sneller af. Een sneller genezingsproces zorgt ervoor dat de betroffen persoon minder snel gefrustreerd raakt, zoals dat bij een langdurig herstelproces het geval kan zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom massage pijn- en stressreducerend kan werken. Massage heeft namelijk ook invloed op het hormoonstelsel. Bij massage wordt de aanmaak van het hormoon oxytocine gestimuleerd. Dit hormoon zorgt voor een vredig en ontspannen gevoel, waardoor de pijn dragelijker wordt. Daarnaast zorgt massage er ook voor dat de productie van het stresshormoon cortisol afneemt. Dit zorgt voor nog meer ontspanning. Ook de aanmaak van endorfine wordt gestimuleerd door massage. Endorfines zijn lichaamseigen pijnstillers.


Sportmassage is voor sporters een goed middel om blessures te voorkomen en sneller te herstellen van geleverde krachtinspanningen.

De klassieke sportmassage heeft tot doel het genezen en voorkomen van blessures van sporters. Deze massagetechniek kan dan ook worden gebruikt voor allerhande spierklachten, zowel voor een geoefende sporter als voor een niet-sporter.

Door middel van pressie van vingers en handen worden vastzittende spieren weer losgemaakt. De doorbloeding komt hierdoor weer op gang en de getroffen spieren kunnen sneller herstellen. Een sportmassage is een intensieve massagetechniek.

Tot de praktijk van de sportmassage behoort ook het aanleggen van tapes en bandages. Met conventionele sporttape worden spieren of gewrichten tijdelijk gefixeerd. Sporters kunnen ondanks hun blessures dan toch nog presteren.

Tevens is er de kennis voor het aanbrengen van kinesiotape. De methode verschilt fundamenteel van de gangbare methoden van tapen en bandageren. Met deze methode kan men namelijk naast een stabiliserend effect op gewrichten ook spierfuncties stimuleren en revalidatievoordelen van lymfedrainage bevorderen.

Acupressuur is een oude geneeskunst waarbij de vingers worden gebruikt om druk uit te oefenen op belangrijke punten op de huid om zo de zelf-genezende krachten van het lichaam te stimuleren. Wanneer je op deze punten drukt, geven zij ontspanning in de spieren en stimuleren ze de bloedcirculatie en de levenskracht van het lichaam, waardoor de genezing wordt ondersteund.

Als manier om het lichaam in balans te brengen en een goede gezondheid in stand te houden heeft acupressuur grote voordelen. De helende aanraking van acupressuur vermindert spanningen, verbetert de circulatie en stelt het lichaam in staat om diep te ontspannen. Doordat ze de stress vermindert, versterkt de acupressuur de weerstand en vergroot zij het gevoel van welzijn.

In de acupressuur ziet men plaatselijke symptomen als uiting van een onbalans die in het lichaam aanwezig is. Spanningshoofdpijn kan bijvoorbeeld in de nek en schouders zijn geworteld. Zo richt acupressuur zich op het verlichten van pijn en ongemak, maar ook op het reageren op spanning voordat deze zich tot een klacht ontwikkelt. Het kan effektief zijn bij het verlichten van hoofdpijn, pijn aan de ogen, verstopte sinussen, pijn aan de nek, rugklachten, artritis, spierpijn en spanningen die door stress zijn veroorzaakt.

Acupunten kunnen worden gebruikt om vele aspecten van het leven te verbeteren. Behalve om stress te verlichten kun je acupressuur ook gebruiken om sportblessures te behandelen en te voorkomen. Sportmassage wordt veel gebruikt voor en na wedstrijden. Acupressuur is een aanvulling op sportmassage door acupres-suurpunten en acupressuurtechnieken te gebruiken om de spiertonus en circulatie te verbeteren en om neuromusculaire problemen aan te pakken.